Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Thursday, March 11, 2010http://tamanulama.blogspot.com/2010/03/wafatnya-syeikh-sayyid-tantawi-beserta.html

Syeikhul Azhar, Syeikh Muhammad Sayyid Tantawi rahimahullah menghembuskan nafasnya yang terakhir di Riyadh, Arab Saudi ketika usianya 82 tahun. Beliau wafat pada pagi hari ini (Rabu) 10 Mac 2010 akibat serangan jantung sebagaimana yang dilaporkan akhbar-akhbar. Tujuan beliau ke Riyadh ialah untuk menghadiri majlis Anugerah Al-Malik Faisal. Ketika di Lapangan Terbang Antarabangsa Al-Malik Khalid, Riyadh, beliau diserang sakit jantung secara tiba-tiba sedangkan sebelum itu beliau berada dalam keadaan sihat. Ketika itu, beliau dalam perjalanan pulang ke Kaherah. Beliau kemudiannya dibawa ke hospital dan menghembuskan nafasnya yang terakhir di sana.

Memang tidak dinafikan Syeikh Tantawi rahimahullah pernah mengeluarkan fatwa yang kelihatan kontroversi tetapi mungkin fatwa itu dikeluarkan atas faktor-faktor tertentu yang tidak kita ketahui. Maka, lebih selamat jika kita serahkan urusan-urusan sebegini kepada mereka yang layak dan tahanlah lidah kita daripada mengecam serta mencerca para ulama.

Berkata Ibnu Asakir:

"Sesungguhnya daging para ulama itu beracun.
"

Daripada Ibnu Umar ra, sabda Rasulullah saw:

"Sebutlah kebaikan-kebaikan orang-orang yang mati di kalangan kamu dan tahanlah (diri kamu) daripada menyebut kesalahan-kesalahan mereka."


(Riwayat Imam Abu Daud, Tirmizi, Ibnu Hibban, At-Tabrani, Al-Hakim, Al-Baihaqi dan Al-Baghawi)

Semoga Allah menempatkan beliau bersama para anbiya dan solihin. Amin.

Karya-karyanya

- Bani Israel fi Al-Quran wa As-Sunnah (1969)

- At-Tafsir Al-Wasit li Al-Quran Al-Karim (1972)
- Al-Qissah fi Al-Quran Al-Karim (1990)
- Muamalat Al-Bunuk wa Ahkamuha As-Syar'iyyah (1991)
Mazlan Aliman Di Dakwa Hari Ini !!


-----------

RAUB, 11 Mac [9.02 am] - Pejuang rakyat yang telah banyak membela nasib para peneroka dan generasi kedua Felda, Mazlan Aliman (foto) yang ditangkap semalam, telah dibawa ke mahkamah untuk didakwa hari ini. Biarpun motif tangkapan masih diragui, namun difahamkan ia berkaitan dengan majlis dialog dan penerangan isu-isu peneroka yang dibuat oleh beliau di Felda Lembah Klau sebelum itu. Mazlan yang merupakan Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda (ANAK) merupakan Exco PAS Pusat dan aktivis rakyat yang telah banyak menyumbangkan jasa dan buah fikiran untuk membuat teguran terhadap penyelewengan dan penindasan yang telah dilakukan oleh Felda mutakhir ini. Dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu, Mazlan telah diletakkan sebagai calon di kawasan Parlimen Bera, berikutan kawasan itu mempunyai banyak kawasan Felda. Biarpun beliau merupakan anak peneroka kelahiran negeri Johor, namun kelibatnya telah banyak membantu serta merubah minda peneroka di seluruh negara.

untuk selanjutnya.. click here

Saudara mazlan Aliman pernah datang ke felda kertih 5..satu masa dulu.. dan pelbagai cara pihak felda telah rancang untuk gagalkan seisi penerangan bersama peneroka..
click here

 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger