Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Thursday, September 3, 2009

Krisis terengganu..- Muhyiddin ingin menjadi hero


Muhyiddin Tawar Diri Jadi Orang Tengah Di Terengganu

Hishammuddin Jem Kepala.... poning Poning....

HULU TERENGGANU, 3 Sept (Bernama) -- Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari Khamis menawarkan diri menjadi orang tengah dalam menyelesaikan kemelut politik di Terengganu yang sudah berlarutan sejak selepas pilihan raya umum ke-12 lepasBeliau yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata beliau sedia bersemuka dengan pemimpin-pemimpin Umno yang terlibat kerana berpendapat kemelut itu lebih kepada masalah peribadi.

Katanya sejak beberapa bulan lepas, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan timbalannya, Datuk Ahmad Said yang juga Menteri Besar, telah melakukan pelbagai inisiatif bagi memperbaiki keadaan tersebut.

"Saya lihat sudah ada penambahbaikan situasi sekarang berbanding dahulu. Namun begitu, saya nyatakan kesediaan saya untuk membantu mana yang difikirkan perlu kalau ada perkara-perkara tertentu yang perlu dibereskan.

"Sama ada melibatkan isu politik atau kerajaan dengan kerjasama Datuk Seri Hishammuddin dan Menteri Besar...lepas hari raya atau bila masa yang sesuai," katanya selepas mengadakan perjumpaan dengan pemimpin empat peringkat Umno Terengganu di pejabat Umno Bahagian Hulu Terengganu di sini.

Sambil mengakui memang wujud krisis dalaman parti itu di Terengganu, Muhyiddin berkata masalah itu perlu diselesaikan segera supaya ia tidak menjejaskan sokongan rakyat terhadap Umno bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Beliau berkata sebagai sebuah negeri yang disifatkan sebagai "kubu kuat" Umno selepas pilihan raya umum lepas, hubungan dan kerjasama antara pemimpin parti perlu diperkukuhkan kembali di Terengganu.

"Saya tidak melihat ia satu masalah yang tidak dapat diselesaikan. Semua isu yang berbangkit, (melibatkan) hubungan antara kita..bukan ada orang luar nak kacau dan sebagainya.

"Saya melihat Umno dan Barisan Nasional (BN) perlu kukuh dan bersatu padu...Terengganu merupakan negeri yang penting kepada kita dan mahu kedudukan ini terus kekal. Sebab itu kedudukan politik dan parti amat mustahak diberikan perhatian," katanya.

Dalam pada itu, beliau percaya tiada wakil rakyat BN Terengganu yang akan bertindak untuk keluar daripada parti itu kerana mereka merupakan pemimpin yang masih cintakan dan mempunyai semangat yang kuat untuk memperkukuhkan parti.

"Setakat ini, saya tidak dengar (ada pemimpin Umno hendak lompat parti). Saya tidak fikir mereka akan ambil langkah yang boleh merugikan parti," katanya.

Muhyiddin percaya kemelut dalaman itu tidak akan mengancam parti kerana pemimpin-pemimpin yang terlibat hanya menimbulkan rasa tidak puas hati mereka terhadap beberapa perkara melibatkan Umno di negeri ini.

Namun begitu, beliau berkata kunjungan dan perjumpaannya dengan pemimpin Umno Terengganu adalah kritikal bagi memastikan hubungan dan kerjasama antara mereka terus mantap bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Kemelut politik Terengganu timbul selepas Ahmad dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu bagi menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh selepas pilihan raya umum ke-12 lepas.

Berikutan itu, beberapa isu timbul di kalangan pemimpin Umno Terengganu antaranya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu April lepas, 10 wakil rakyat BN tidak menghadiri mesyuarat tersebut sebagai "memboikot" kepimpinan Ahmad sebagai Menteri Besar.

Hishammuddin dan Ahmad turut hadir pada perjumpaan itu.

Bagaimanapun bekas Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh dan bekas setiausaha badan perhubungan Umno Terengganu yang juga anggota Dewan Dewan Undangan Negeri Ajil Datuk Rosol Wahid dan sebahagian besar wakil rakyat BN tidak kelihatan pada perjumpaan di pejabat Umno Bahagian Hulu Terengganu itu.

Sementara itu, berucap pada majlis penyampaian sumbangan kepada wakil rumah orang tua/anak yatim di Masjid Sultan Mahmud di sini, Muhyiddin berkata kerjasama erat dari segenap lapisan masyarakat terhadap pimpinan kerajaan dan parti amat penting bagi memastikan kemajuan serta pembangunan yang dikecapi oleh negeri ini, dapat diteruskan.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan pusat amat berharap kejayaan yang capai oleh Terengganu selama ini dapat dikekal, diperkukuh serta diperkuatkan.

"Pihak pimpinan pusat melihat betapa kemajuan di Terengganu dapat ditingkatkan dengan menjadikannya sebagai salah satu komponen penting dalam pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur dan sebab itu peranan Terengganu dalam memainkan sumbangan pembangunan sosial ekonomi tidak boleh diabaikan.

"Sehubungan itu, kita minta semua pihak supaya tingkatkan hubungan dan semangat perpaduan sesama kita yang telah terjalin selama ini mesti diperkukuhkan," katanya.

Majlis itu dihadiri kira-kira 3,000 pelbagai lapisan masyarakat serta pimpinan Umno negeri termasuk Hishammuddin dan Ahmad.

-- BERNAMA

Duit raya RM37.23 juta kepada peneroka Felda-talian hayat najib

Duit raya RM37.23 juta kepada peneroka Felda.. yang tidak mengikuti tanaman semula bersama felda.. dapat rm150 aje - Najib


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan pemberian wang raya berjumlah RM37.23 juta kepada 112,635 peneroka Felda di seluruh negara mulai minggu depan.

Pengagihan wang raya itu bermula sejak tahun 2003.

"Pada tahun ini, kadar bayaran terbahagi kepada dua kategori iaitu peneroka bersama Felda dan peneroka yang tidak bersama Felda," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Pengurusan Felda di sini, hari ini.

Najib berkata, seramai 101,672 peneroka bersama Felda atau 90.27 peratus akan menerima RM350 seorang, berjumlah RM35.59 juta.

"Seramai 10,963 atau 9.73 peratus peneroka yang tidak bersama Felda pula akan menerima RM150 seorang membabitkan peruntukan sebanyak RM1.64 juta," katanya.

Najib berkata, perbezaan kadar bayaran itu adalah sebagai menghargai sumbangan yang diberikan oleh peneroka yang menyertai program bersama Felda.

Katanya, bayaran akan dibuat kepada semua peneroka sebelum Aidilfitri di rancangan-rancangan Felda seluruh negara.

Perdana Menteri berharap pemberian itu dapat meringankan beban kewangan keluarga peneroka dalam membuat persiapan menyambut hari lebaran.

"Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk menyeru agar peneroka yang tidak bersama Felda agar dapat kembali bersama Felda dalam usaha memaju dan memakmurkan lagi tanah-tanah rancangan," katanya. - Bernama


Pindaan perlembagaan Umno ibarat 'lepas batuk di tangga'


Pindaan perlembagaan Umno dibuat sekadar "melepaskan batuk di tangga" dalam keadaan tergesa-gesa pada perhimpunan agung tahunan Oktober ini walaupun ahli tidak memahaminya, kata bahagian Bukit Mertajam.

"Saya pun tak faham (cadangan itu), macam mana nak bincang untuk pinda,” kata ketuanya Datuk Musa Sheikh Fadzir ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

"Kenapa tak boleh buat tahun depan? Kenapa nak buat juga tahun ini? Pemilihan sudah habis. Cara buat macam lepaskan batuk di tangga, kita pun tak faham."

Jawatankuasa pindaan yang dipengerusikan oleh Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein menjemput setiausaha perhubungan negeri-negeri dan menerangkan kepada mereka berhubung perkara itu sebelum mesyuarat bahagian, kira-kira dua bulan lalu.

"Beliau cerita setakat mana yang beliau dapat. Bila ditanya, nak terang semula, semula tidak boleh. Nak bincang apatah lagi," jelas Musa.

Senator itu mencadangkan ahl-ahli jawatankuasa perhubungan dan ketua bahagian sepatutnya diajak berbincang terlebih dahulu sebelum dibawa ke mesyuarat agung bahagian untuk diluluskan – mesyuarat terakhir 16 Ogos lalu.

"Akar umbi tidak tahu, macam mana kami nak terima. Sepatutnya beliau turun ke negeri-negeri seperti mana (timbalan presiden) Tan Sri Muhyiddin Yassin buat untuk meminda perlembagaan berhubung etika pemilihan parti (tahun lalu)," kata Musa.

Menurutnya, cadangan pindaan tersebut memerlukan masa yang panjang untuk dibincang di peringkat bahagian sebelum diluluskan dan bukan dalam masa dua atau tiga hari.

Cadangan pindaan tersebut – antaranya, menghapuskan sistem kuota pencalonan dan pemilihan anggota Majlis Tertinggi secara langsung di peringkat bahagian – untuk menangani gejala politik wang dalam Umno.

Umno Bukit Mertajam sehingga kini masih tetap dengan pendiriannya untuk menentang cadangan pindaan tersebut yang akan dibahaskan pada perhimpunan agung parti pada 13-16 Oktober.

"Ia adalah keputusan muktamad bahagian dan bukan keputusan saya," katanya.

Awal bulan lalu, 173 perwakilan daripada 38 cawangan di bahagian berkenaan sebulat suara memutuskan untuk menolak cadangan pindaaan tersebut dengan dalam ia dibuat dalam keadaan tergesa-gesa.


 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger