Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Thursday, June 18, 2009

Futsal : Kejohanan Inter Lajnah
Tarikh : 16jun 2009
Tempat : Twin court Dungun.

Koleksi gambar yang sempat diambil.
Kejohanan kali ini dimenangi Unit AMAL.tahniah...
ada rezeki..kita berentap lagi.InsyaALLAHOrang mude geng kite!!!!!!!!!!!!!!!
Sultan tidak setuju pembinaan jambatan ketiga

NUSAJAYA 18 Jun - Sultan Johor, Sultan Iskandar Ismail bertitah baginda tidak bersetuju dengan pembinaan jambatan ketiga yang menghubungkan Malaysia dan Singapura.

Titah baginda itu disampaikan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail pada perasmian Persidangan Dewan Undangan Negeri, di sini hari ini. - Utusan
M'sia cadang jambatan ketiga ke S'pura

Malaysia telah mencadangkan kepada Singapura supaya sebuah jambatan baru dibina bagi menghubungkan bahagian timur Johor ke negara pulau itu.

Jambatan baru itu akan dapat membantu melancarkan lagi pergerakan orang ramai, barangan dan perkhidmatan antara kedua-dua negara, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatnya dari Singapura Lee Hsien Loong di Singapura hari ini.


Dalam kini berada di republik itu sejak semalam bagi lawatan rasmi dua hari, lapor Bernama.

Katanya, jambatan baru itu juga akan membantu membangunkan bahagian timur Johor seperti di kawasan di Pengerang, termasuk Desaru, yang masih kurang membangun tetapi mempunyai potensi ekonomi yang besar.

Beliau berkata jalan penghubung sedia ada seperti Tambak Johor, sudah mempunyai jumlah trafik yang banyak dan telah menjejaskan kelancaran pergerakan orang ramai dan barangan antara kedua-dua negara berjiran.

Najib berkata, kedua-dua belah pihak bersetuju untuk meneliti cadangan itu dari segi jangka sederhana dan jangka panjang dan juga bersetuju untuk menjalankan kajian terhadap daya maju jambatan itu.

Menurutnya lagi,, cadangan jambatan baru itu merupakan satu daripada hasil mesyuarat dua hala mereka untuk mengukuhkan lagi kerjasama antara Malaysia dan Singapura.

Pada masa ini, bahagian hujung selatan Semenanjung Malaysia dihubungkan ke Singapura oleh Tambak Johor yang semakin dimamah usia dan Linkedua di Tuas.

Pada 2006, Malaysia membatalkan rancangan untuk membina jambatan kedua bagi menggantikan Tambak Johor selepas menemui kebuntuan berikutan tiada kata sepakat dicapai antara kedua-dua negara jiran.

Lee turut mencadangkan Tambak Johor diperbesarkan dan laluan rel yang menghubungkan kedua-dua negara dinaik taraf untuk meningkatkan kelancaran pergerakan trafik.BN Mahu Sivakumar Bayar RM100,000V. Sivakumar mempersoalkan tindakan peguam speaker Barisan Nasional R.Ganesan yang mahu mahkamah mengenakan bayaran sekuriti bernilai RM100,000 ke atas Sivakumar sebelum mahkamah tinggi bersidang memutuskan kesahihan perlantikan Ganesan.

Peguam Sivakumar, Leong Chok Keng menyifatkan syarat oleh Ganesan itu sesuatu yang luarbiasa.


Pihaknya akan mengemukakan bantahan terhadap bayaran sekuriti itu apabila kes itu didengar semula 17 Julai depan.

“Peguam Ganesan menghantar notis meminta bayaran sekuriti RM100,000 tanpa memberi sebarang alasan. Ini luar biasa, sudah tentu kami akan membantah,” kata Leong.

Menurut Leong pada kebiasaannya bayaran sekuriti itu hanya dikenakan kepada pihak yang bermastautin di luar negara dan atau seseorang yang berhasrat untuk pergi ke luar negara sebagai jaminan terhadap kes saman yang dihadapinya di negara ini.

Sivakumar adalah sebagai seorang wakil rakyat yang berada di dalam negara dan permohonan defenden untuk mengenakan sejumlah sekuriti seperti itu sebagai jaminan akan menimbulkan kesulitan kepada anakguamnya.

Leong bagaimanapun berkata pihaknya akan memfailkan satu lagi permohonan mengenai perkara itu apabila kes berkenanan disebutsemula 17 Julai.


Pada perbicaraan yang didengar di dalam kamar Hakim Datuk Azhar Mohamad siang tadi, peguam Datuk Ganesan yang diketuai Datuk Hafarizam Harun memohon mahkamah supaya menangguhkan kes itu dengan memberikan tiga sebab.

Mereka memberi alasan pertama iaitu memerlukan masa untuk memfailkan affidavit untuk menghalang permohonan Sivakumar membatalkan pelantikan Datuk Ganesan sebagai speaker DUN Perak.

Pihak defenden juga mahu mahkamah mengisytiharkan Mahkamah Tinggi Ipoh tidak layak untuk mendengar kes ini sebagai alasan kedua dan akhirnya mereka mahu mempastikan pihak plaintif menyediakan wang sekuriti RM100,000 terlebih dahulu sebelum kes didengar semula.

Barisan Nasional melantik Setiausaha MIC Perak, R. Ganesan, sebagai Speaker selepas mengarahkan pihak polis mengheret Speaker yang sah, V Sivakumar dari Dewan Undangan Negeri Perak.

 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger