Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Wednesday, September 2, 2009

Rakyat didahulukan - 30 tahun berteman cahaya pelita

BATU TIONG - Negara sudah 52 tahun merdeka, namun seorang warga emas, dekat sini masih belum menikmati pembangunan apabila terpaksa melalui kehidupan tanpa sebarang kemudahan air dan elektrik.

Fatimah Hassan, 52, yang hanya menoreh getah untuk menyara kehidupan setelah suaminya, Isa Hassan, 60, jatuh sakit, terpaksa membesarkan 10 anaknya di sebuah rumah yang didiami sejak lebih 30 tahun lalu tanpa kemudahan asas itu.
Dia yang tidak mampu lagi untuk meluahkan kekecewaannya kerana permohonan mendapatkan keperluan asas itu dikatakan masih gagal diatasi pihak berwajib, bagaimanapun berharap sebelum menghembus nafas terakhir, dapat melihat rumahnya diterangi cahaya elektrik seperti mana rakyat Malaysia yang lain.

“Dari anak masih kecil sehingga mendapat 13 cucu, di sinilah makcik menjalani kehidupan, sudah puas mak cik bersusah payah, menggali perigi untuk dijadikan air minuman dan kegunaan harian.

“Pada malam hari pula hanya bertemankan sinaran cahaya pelita minyak tanah, puluhan tahun mak cik dan anak-anak melaluinya, tiada simpati daripada sesiapapun,” katanya yang kini terpaksa menjaga suaminya Hassan, menghidap strok.

Menurutnya, walaupun negara sudah lebih separuh abad merdeka dan Dungun yang dahulunya hanya sebuah pekan kini berubah menjadi sebuah bandar, dia masih belum lagi menikmati bekalan elektrik dan air daripada kerajaan.

Menurut warga emas itu, pengertian kemerdekaan baginya adalah bukan sekadar membebaskan diri daripada cengkaman penjajah, sebaliknya dapat membebaskan diri daripada belenggu kepayahan.

“Kemerdekaan mungkin lebih bermakna bagi makcik sekiranya dapat hidup seperti rakyat Malaysia lain yang merdeka, dapat merasai nikmat pembangunan hasil perjuangan tokoh terdahulu.

“Namun apa yang makcik lalui masih tidak berubah walaupun orang lain sudah lama menikmati kemudahan ini,” luah Fatimah yang kecewa kerana kegagalan pihak berkenaan menangani masalah yang dihadapinya sejak 30 tahun lalu lagi.

Kisah Fatimah pernah disiarkan beberapa kali di akhbar ini dan akhbar tempatan lain, namun setakat ini masalah terbabit dikatakan masih gagal diselesaikan.

Pihak yang berkenaan ketika dihubungi sebelum ini pula memberikan pelbagai alasan dan masih-masing dikatakan menyerahkan tanggung jawab itu kepada pihak lain.

MCA makin tenat - Be end [UMNO akan Pupus]


Ong, Dr Chua rancang adakan dua EGM berasingan

KUALA LUMPUR: Krisis MCA dijangka bertambah meruncing apabila dua mesyuarat agung luar biasa (EGM) mungkin diadakan susulan pemecatan Timbalan Presidennya, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek daripada parti, minggu lalu.Ini berikutan keputusan Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat, untuk memanggil EGM ketika penyokong Dr Chua turut merancang mengadakan mesyuarat berkenaan dalam usaha membatalkan pemecatan Timbalan Presiden itu.

Ong dalam satu kenyataan di dalam blognya semalam berkata, beliau terpaksa menggunakan klausa 30.1 perlembagaan parti untuk mengarahkan EGM diadakan bagi membolehkan perwakilan menyatakan pendirian berhubung kontroversi pemecatan Chua berikutan skandal seksnya pada 2007.

"EGM ini juga diadakan bagi mengetahui sama ada ahli parti bersetuju dengan cara penyelesaian isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

"Mengadakan EGM adalah satu keputusan yang besar dan ia lebih bererti ketika negara sedang menyambut kemerdekaan ke-52," katanya.

Rabu lalu, Majlis Presiden MCA memecat Chua berkuat kuasa serta-merta kerana skandal seksnya yang dikatakan memberi imej buruk kepada parti, tetapi keputusan itu dibantah sesetengah pemimpin dan ahli MCA.

Berikutan itu, penyokong Chua berusaha mendapatkan tandatangan perwakilan MCA bagi mengadakan EGM bagi membatalkan pemecatannya.

Mengikut perlembagaan MCA, EGM boleh diadakan melalui tiga kaedah, iaitu persetujuan satu pertiga perwakilan, arahan daripada presiden dan satu pertiga anggota Jawatankuasa Pusat parti.

Ong berharap ahli MCA dapat membuat keputusan terbaik demi kepentingan parti, bukannya dipengaruhi oleh faktor diri beliau.

"Suara ahli parti lebih penting bagi meneruskan kelangsungan MCA yang menjadi tonggak penting kemerdekaan negara selama ini. Keputusan ini juga diharap mengembalikan kekuatan bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang," katanya.

Chua ketika dihubungi Berita Harian pula mempersoalkan tindakan Ong menggunakan kuasanya mengarahkan parti mengadakan EGM, sedangkan Presiden MCA itu sebelum ini menyelar usaha sekumpulan ahli untuk mengadakan EGM yang dianggap boleh memecahbelahkan parti.

"Keputusan Ong itu mengelirukan penyokong dan ahli MCA, sekali gus menunjukkan pendiriannya yang sering berubah-ubah. Ketika saya dipecat dan penyokong saya berura-ura mahukan EGM, Ong menyelar dengan mengatakan ini akan menyebabkan MCA berpecah.

"Tetapi kini dia sendiri yang inginkan EGM dan perkembangan terbaru ini tidak akan menghalang penyokong saya untuk terus mendapatkan tandatangan dan mengadakan EGM seperti yang diinginkan.

"Jika satu pertiga perwakilan meminta EGM dan semua syarat dipenuhi, parti tidak boleh menafikan permintaan itu dan apa yang kami lakukan adalah menggunakan kuasa perwakilan yang menjadi akar umbi dalam menentukan kedudukan kita dalam parti, berbanding Ong yang menggunakan kuasa Presiden," katanya.

Chua berkata, tindakan penyokongnya yang mahukan EGM bukan untuk membela beliau, tetapi lebih penting bagi menentukan hala tuju MCA pada masa akan datang.

"Kami komited untuk terus menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tetapi kecewa apabila MCA yang dipimpin Ong gagal menyatupadukan parti dan menggariskan hala tuju seperti yang dilakukan Perdana Menteri.

"Bahkan, terlalu banyak politiking dalam MCA hingga mengabaikan tuntutan dan aspirasi rakyat, malah tiada usaha langsung daripada MCA untuk menjayakan kempen 1Malaysia," katanya.

Chua yang baru pulang daripada bercuti di luar negara, semalam berkata beliau akan meneliti agenda Ong dalam menganjurkan EGM kerana apa yang berlaku sekarang membuktikan alasan Presiden MCA itu memecatnya adalah tidak benar.

"Dia beritahu pemecatan saya untuk membentuk imej parti yang baik dan jika itu benar, ahli MCA semestinya mengalukan keputusan itu dan berasa lega tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya apabila ramai ahli yang kecewa dan berasa marah.

"Sekarang, orang sudah nampak siapa sebenarnya yang menjejaskan nama baik MCA walaupun dia mahu tonjolkan dirinya seolah-olah kelihatan baik dan bersungguh-sungguh memerangi rasuah dalam kes penyelewengan PKFZ," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung MCA, Datuk Wong Foon Ming ketika dihubungi mengesahkan menerima arahan daripada Ong pagi semalam supaya memanggil EGM.

Beliau berkata, satu mesyuarat akan diadakan hari ini bagi membincangkan tarikh, masa dan tempat EGM akan diadakan, selain agenda yang akan dibawa ke mesyuarat itu.

Wong berkata, EGM itu akan diadakan dalam tempoh 30 hari dan beliau berharap notis mengenai boleh dikeluarkan hari ini.

 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger