Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Wednesday, June 17, 2009

Malaysia Pusat jual beli manusia?


video credit to hanief

Kerajaan Amerika pagi ini mengeluarkan ‘Laporan Jual Beli Manusia 2009’.

Kerajaan Amerika Syarikat telah mensenaraikan Malaysia sebagai pusat jual beli hamba abdi.
Hanya enam negara Afrika – Chad, Eriteria, Mauritania, Niger, Swaziland dan Zimbabwe memiliki taraf yang sama dengan Malaysia.

Malaysia telah gagal untuk mengubah perangai walau pun tahun 2007 telah dipindahkan dari senarai hitam ke negara yang sentiasa di beri perhatian.

Malaysia telah gagal membuat apa apa perubahan untuk memperbaiki taraf pekerja yang dijadikan hamba abdi, penyuludupan manusia dan jual beli manusia sebagai pelacur.

Malaysia adalah diantara 17 negara yang mungkin di kenakan sekatan ekonomi, tidak mendapat bantuan dan tidak dibenrkan berniaga dengan Amerika Syarikat.

Media Malaysia selalu menulis bahawa Malaysia cukup unik. Media Malaysia amat suka dengan Guiness Book of Record dan Malaysian Book of Record. Hari ini apabila Malaysia disenaraikan maka Malaysia wajib berbangga kerana telah tersenarai kah kah kah.

p/s: Jadi ke cadangan hendak membawa masuk amoi China sebagai pembantu rumah kah kah kah.

credit to tukartiub

SPRM tutup satu Kes Video Lingam?KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menutup satu daripada empat kertas siasatan yang dibuka berhubung kes klip video V.K.Lingam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata ini kerana tiada keterangan mencukupi untuk membuktikan pertuduhan mengikut Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997."Lanjutan daripada cadangan-cadangan yang dibuat Suruhanjaya Diraja berkenaan pita rakaman V.K.Lingam, empat kertas siasatan dibuka oleh Badan Pencegah Rasuah (kini dikenali sebagai SPRM).

"Tiga daripada kertas siasatan itu telah dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara," katanya dalam jawapan bertulis kepada Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Karpal dalam soalannya ingin tahu mengapa tiada sebarang tindakan susulan diambil terhadap manamana individu berikutan cadangan yang dibuat Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai klip video V.K Lingam.

Mohamed Nazri berkata tiada tindakan lanjut diambil dalam dua daripada kertas siasatan yang dirujuk itu memandangkan tiada keterangan yang menunjukkan bahawa terdapat sebarang kesalahan jenayah telah dilakukan.

Manakala satu lagi kertas siasatan belum lengkap kerana seorang saksi penting belum dapat dikesan, katanya.


Selain itu, beliau berkata tiada sesiapa dapat dikenalpasti melakukan kesalahan semasa pengendalian dokumen terperingkat dalam pertimbangan lantikan Hakim-Hakim Mahkamah Tinggi.

Panel lima anggota suruhanjaya mendapati klip video yang menunjukkan peguam Datuk V.K.Lingam sedang berbual di telefon dengan bekas ketua hakim negara Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Suruhanjaya itu memperakukan agar tindakan sewajarnya dikenakan terhadap enam individu Lingam, Ahmad Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan seorang lagi bekas ketua hakim negara Tun Mohd Eusoff Chin kerana salah laku.

Suruhanjaya itu mendapati terdapat bukti mencukupi untuk menyiasat enam individu berkenaan bagi kesalahan itu mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi dan Kanun Keseksaan serta Akta Profesion Undang-undang 1976. BERNAMA

Kelantan tuntut royalti minyak RM1 bilion


KOTA BHARU 17 Jun - Kerajaan Kelantan akan membuat tuntutan sebanyak RM1 bilion kepada kerajaan Pusat untuk bayaran royalti minyak yang didakwa tertunggak sejak 2004.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa berkata, mesyuarat Exco kerajaan negeri hari ini bersetuju supaya Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menulis surat rasmi kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung perkara itu.
Beliau berkata, menurut laporan Jabatan Perdana Menteri yang diedarkan kepada pegawai kerajaan negeri, anggaran pengeluaran petroleum di Kelantan dalam satu tahun adalah RM2.5 bilion.

"Kelantan mula menjadi negeri pengeluar minyak sejak 2004 dan sepatutnya mendapat royalti sepertimana negeri pengeluar minyak yang lain iaitu Sabah, Sarawak dan Terengganu," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Exco di sini. - Bernama


Umno Mohon ketepi Saman?Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 30 Julai sebagai tarikh untuk mendengar permohonan Umno bagi mengenepikan saman RM218 juta yang difailkan oleh syarikat pembekal barang-barang untuk pilihanraya.

Tarikh itu ditetapkan oleh Timbalan Pendaftar Aziati Jaafar dalam kamarnya hari ini dan permohonan itu akan didengar oleh Hakim Datuk Azhar Mohamed


Pada 23 Jun tahun lalu, syarikat Elegant Advisory Sdn Bhd menfail saman itu menerusi Tetuan Termizi & Co, dan menamakan bendahari ketika itu Umno Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi serta Umno sebagai defendan, lapor Bernama.


Dalam writ samannya syarikat itu menjelaskan bahawa ia membekalkan peralatan pilihanraya, pengangkutan dan penerbitan kepada Umno untuk pilihanraya ke-11pada 2004 setelah diminta oleh Abdul Azim.

Elegant Advisory mendakwa oleh kerana Abdul Azim meminta bekalan yang banyak dan permohonan dibuat dalam jangka masa singkat, syarikat itu melantik pihak ketiga (syarikat-syarikat percetakan dan pembekal lain) untuk menyediakan barangan tersebut pada masa yang ditetapkan, dan Abdul Azim tahu mengenainya.

Syarikat itu kemudiannya mengemukakan invois RM218,013,475 kepada Abdul Azim untuk pembayaran, dan pada 22 Mei 2004, satu surat dihantar kepadanya tetapi pembayaran masih tidak dibuat.

Pada 17 Julai tahun lalu, defendan diperintah oleh Mahkamah Tinggi membayar Elegant Advisory RM218 juta, serta kos dan faedah selepas defendan gagal menjawab saman.

Bagaimanapun pada 21 Januari lalu Umno berjaya mengetepikan keputusan mahkamah yang dibuat tanpa kehadirannya itu.

Elegant Advisory diwakili oleh peguam Nazruddin Abdullah, manakala Datuk Hafarizam Harun bertindak sebagai peguam defendan.


Dialog Bersama Ketua DPPNT


Tarikh : 18Jun 2009
Jam : 9pm
Bertempat di Surau TG HJ Bidin,Dungun TRG

Semua JPC Pemuda diJemput hadir.

Juga akan Diadakan perlawanan persahabatan bola sepak pantai DPPKD VS DPPNT di padang Badboy, Teluk Lipat Dungun.Jam 5pm

Harap BN tidak tanding Manek Urai

Cadangan Yang cukup Bijak dan produktif - Bijan dan Suaminya


KUALA LUMPUR 16 Jun - Pertubuhan Menjana Tindakan Pemikir (Mantap) mencadangkan Barisan Nasional (BN) supaya tidak bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Kelantan pada 14 Julai ini.Presidennya, Mohd. Saiful Adil Mohd. Daud berkata, pilihan raya kecil tersebut hanya akan membazirkan wang dan tenaga jentera BN selain tidak mampu mengubah landskap politik di negeri itu.

"Jika BN memenangi DUN Manek Urai sekalipun, ia tidak akan mendatangkan sebarang kesan signifikan kepada penduduk Kelantan memandangkan penguasaan Pas di negeri itu masih kuat," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil DUN Manek Urai pada 6 Julai ini, manakala hari pengundian dijalankan pada 14 Julai sekiranya ada pertandingan.

Kerusi DUN Manek Urai diisytiharkan kosong berkuat kuasa 23 Mei lalu ekoran penyandangnya, Ismail Yaacob meninggal dunia di Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu pada 22 Mei lalu kerana sakit jantung.

Allahyarham yang mewakili Pas memenangi DUN Manek Urai pada Pilihan Raya Umum 1985, dan pada pilihan raya umum tahun lalu, Ismail mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Mohamed Zulkifli Omar dengan majoriti 1,352 undi.

BN sebelum ini pernah memenangi kerusi itu menerusi Mohamed Zulkifli pada pilihan raya umum 2004 dengan majoriti tipis 53 undi.

Daripada segi komposisi pengundi, sebanyak 99.2 peratus pengundi di DUN Manek Urai adalah orang Melayu, manakala Cina (0.46 peratus) dan India (0.23 peratus).

Mohd. Saiful berkata, keputusan BN meletakkan calon untuk bertanding dalam DUN Manek Urai akan memberikan lebih banyak kesan negatif kepada penduduk tempatan termasuk dari segi keharmonian dan ketenteraman awam.

"Saya berpendapat BN harus merenung cadangan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tentang kerajaan perpaduan seterusnya tidak bertanding dalam Pilihan Raya Kecil DUN Manek Urai.

"Saya khuatir pertandingan BN dalam pilihan raya kecil itu akan memecahbelahkan orang Melayu sendiri dan mewujudkan situasi negatif yang tidak diingini," katanya.

Menurutnya, keputusan BN tidak bertanding pada Pilihan Raya Kecil DUN Penanti, Pulau Pinang pada 31 Mei lalu telah menyebabkan pilihan raya kecil itu dapat dijalankan dalam keadaan yang lancar.

"Kita juga lihat tiada insiden yang tidak baik berlaku pada pilihan raya kecil tersebut," kata beliau.

Polis digesa henti panggil peguamMajlis Peguam memandang berat tindakan polis yang didakwanya terus bertindak menggangu dan menakut-nakutkan peguam dengan memanggil mereka untuk memberi kenyataan berhubung perkara-perkara yang berkaitan dengan tugas profesional mereka.


Terbaru, katanya, peguam Chan Kok Keong telah diberi notis mengikut Seksyen 111 yang tidak menyebut perkara yang akan disoal kepadanya.Dalam pertemuan tersebut, beliau ditanya mengenai satu afidavit yang disahkan oleh pelanggannya, bekas Speaker DUN Perak, V Sivakumar, dalam kes saman di mana Chan mewakilinya.

Peguam-peguam yang mewakili Chan dalam kes tersebut juga dimaklumkan bahawa mereka akan diminta memberi kenyataan jika mereka ingin menemani Chan dalam pertemuan tersebut.
Dalam kenyataannya, Presiden Majlis Peguam, Ragunath Kesavan berkata, tindakan itu memperolok-olokkan prinsiap asas kerahsian antara peguam dan pelanggan yang harus mereka patuhi.

Tindakan itu, katanya, menunjukkan bahawa tidak wujud rasa hormat kepada sistem kehakiman jenayah, di mana privilej peguam-pelanggan menjadi asasnya.

Gangguan seumpama itu, tegasnya, mesti dihentikan jika mahu dipertahankan prinsip kehakiman dan untuk menegakkan undang-undang.

Ragunath berkata, ia diiktiraf di peringkat antarabangsa bahawa peguam menjalan tugas penting apabila mereka mewakili pelanggan mereka dalam menegakkan keadilan.

Oleh itu, tegasnya, mereka mesti dibenarkan menjalan tugas mereka secara bebas.

Majlis Peguam, katanya, menggesa pihak polis supaya memberhentikan segera tindakan tidak wajar memanggil peguam yang mewakili pelanggan mereka, untuk memberi kenyataan.

Beliau turut menggesa pihak polis supaya menghormati undang-undang, yang termasuk hak mendapatkan khidmat guaman tanpa sebarang gangguan dan ugutan terhadap peguam yang menjalankan tugas mereka sebagai pegawai mahkamah.

Siasat misteri pembuangan 14 KP


Salah satu teknik kemenangan pihak UMNO.

Pemuda PAS mendesak siasatan segera dijalankan berhubung penemuan 14 keping kad pengenalan lama di tempat pembuangan sampah di Tampoi seperti telah diadukan kepada polis 8 Jun lalu.

"Saya merasakan isu ini adalah isu besar. Bukan persoalan parti politik, PAS atau Umno atau sebagainya tetapi kita ingin membayangkan sekiranyanya kad pengenalan ini dikeluar dengan sewenang-wenangnya daripada Jabatan Pendaftaran, maka kebimbangan kita akan berlakulah isu keselamatan yang sangat besar kepada negara kita,” kata Ketua Pemuda PAS Johor, Khairul Faizi Ahmad Kamil."(Ini) kerana kad pengenalan yang menjadi dokumen penting kemungkinan boleh dijual kepada sesiapapun termasuk kepada pendatang asing yang mungkin memberi kesan negatif kepada negara kita."

Beliau menambah, laporan polis itu dibuat exco Pemuda PAS Johor, Za'aba Ibrahim di balai polis Skudai dua hari selepas kad pengenalan itu ditemui.

Pemuda PAS mempertikaikan bagaimana kad pengenalan tersebut boleh berada di tempat pembuangan sampah sedangkan tiada kesan dokumen tersebut telah dilupuskan.

"Saya difahamkan kad pengenalan tersebut perlu dipotong atau ditunjukkan bukti bahawa ia dilupuskan," kata Khairul Faizi, yang dilantik penolong setiausaha Dewan Pemuda PAS hari ini, dalam sidang media di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur.

"Tetapi keaadaan kad pengenalan ini sangat cantik keadaannya, tidak ada ciri-ciri ia dilupuskan."

Selain mengedarkan salinan laporan polis Za'aba, beliau turut melampirkan salinan fotokopi gambar-gambar tempat kad pengenalan itu ditemui.

Menurut polis tersebut, selain kad-kad pengenalan, turut ditemui sekeping lesen memandu yang tamat tempoh, sekeping kad pegawai mesyuarat pegawai Jabatan Perkhidmatan Haiwan, sekeping kad kursus jentera pilihanraya Umno dan lima keping kad perwakilan parti tersebut.

Khairul Faizi berkata, sekiranya tiada tindakan susulan, Pemuda PAS akan mengambil tindakan selanjutnya termasuk membawa perkara ini ke sidang Parlimen.

Hari pengundian pada hari bekerja?


KOTA BHARU, 16 Jun (Hrkh) - Malaysia For Free And Fair Election (MAFREL) akan membuat pemantauan sepanjang tempoh proses pilihan raya kecil Dun Manek Urai.Ketua Misi Mafrel, Dr Abdul Halim Yusof berkata, pihaknya sedang dalam proses memohon akreditasi sebagaimana dilakukan pada pilihan raya lepas.

"MAFREL sudah mula bergerak. Pemantauan merangkumi fasa prapenamaan calon, fasa kempen, hari pengundian dan fasa pasca pengundian.

"MAFREL juga akan memobilisasikan sukarelawan terlatih seramai lebih 300 orang," katanya kepada media di sebuah hotel di sini, baru-baru ini.

Beliau berkata MAFREL sebagai badan prihatin tentang hak-hak asasi berkaitan pilihan raya akan mengadakan sesi latihan bagi menjadikan pilihan raya benar-benar bebas dan adil.

Dr Abdul Halim berkata, bagi mencapai matlamat tersebut MAFREL berharap semua pihak menghormati undang-undang serta peraturan pilihan raya dengan jujur.

"Perkara yang kerap terjadi sebelum ini ialah penggunaan jentera kerajaan dengan sewenang-wenangnya kerana melibatkan dana awam yang lebih kepada gimik pilihan raya.

"Paparan gambar individu bukan calon pada banner dan banting termasuk edaran berita berunsur fitnah, pembohongan yang boleh mengelirukan rakyat," katanya.

Beliau juga berharap pihak keselamatan lebih berhemah ketika menjalankan tugas.

"Akhir-akhir ini kerahan terhadap anggota polis amat ramai di kawasan pilihan raya sehingga membazirkan wang serta menyusahkan rakyat dan penduduk tempatan," ujarnya.

Beliau juga berharap semua pihak memastikan penyokong bertindak rasional bagi memastikan proses pilihan raya mencapai tahap demokrasi sebenar.

Beliau turut melahirkan rasa kurang senang terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana menetapkan hari mengundi pada hari bekerja yang boleh menghalang pengundi keluar mengundi.

"Pengundi luar kawasan tentunya mengalami kesukaran untuk pulang mengundi," ujarnya.

Misi pemerhatian Mafrel itu turut dibantu Haji Nik Zulkifli Nik Salleh selaku Penyelaras Misi Mafrel Manek Urai. - mj _ 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger