Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Friday, June 12, 2009

Apabila SPRM Minta Derma Dari UMNO…Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Muhammad Hassan memberi sogokan RM20,000 kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di Negeri Sembilan untuk membiayai aktiviti kelab sukan badan itu, seorang pemimpin kanan PKR mendedahkan hari ini.

Kesanggupan Pengarah SPRM Negeri Rozaini Idris memohon dan menerima wang itu daripada pejabat Menteri Besar menjejaskan lagi kredibiliti SPRM sebagai badan bebas dan berkecuali, kata Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Badrul Hisham Shaharin.

Beliau berkata “urusniaga” antara SPRM dan pejabat Menteri Besar itu hanya menguatkan pesepsi selama ini bahawa SPRM bersikap pilih kasih dengan menutup hampir semua aduan rasuah terhadap Datuk Seri Muhammad.

Antara tuduhan-tuduhan yang dihadapi Muhammad Hassan adalah pembabitan ahli keluarga dalam pentadbiran kerajaan, penyalahgunaan kuasa dan politik wang.

“Laporan bukan sahaja dibuat oleh individu atau pembangkang, tetapi laporan yang dibuat dari kumpulan pemerintah juga tidak dilayan,” katanya.

Badrul berkata Pengarah SPRM Negeri Sembilan telah menghantar sepucuk surat memohon sumbangan menampung perbelanjaan bagi menghantar kakitangannya untuk menyertai pertandingan yang akan diadakan pada 11 hingga 16 Jun 2009,” kata Badrul.

Muhammad Hassan bingkas bersetuju dan telah memberikan cek bernilai RM20,000 kepada Kelab Sukan SPRM Negeri Sembilan, kata Badrul.

“Ini jelas melanggari etika,” kata Badrul, yang juga Ahli Jawatankuasa Perhubungan PKR Negeri Sembilan.

“Memohon, menyumbang dan menerima sumbangan ini telah menjadi kesalahan dari segi etika. Menteri Besar dan SPRM mempunyai pertembungan kepentingan,” tambah BadrulSAMM: Siasat Musa HassanGerakan mahasiswa, Solidariti Anak Muda Malaysia hari ini membidas keengganan kerajaan menyiasat kenyataan bersumpah tiga pegawai polis yang mendakwa Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan bersekongkol dengan Ah Long atau ceti haram tanah air.

Pengerusi gerakan itu, Badrul Hisham Shaharin berkata kenyataan bersumpah itu sudah menjadi asas yang kukuh untuk menyiasat Musa.“Kewujudan kenyataan bersumpah dari tiga anggota PDRM iaitu ASP Hong Kin Hock, ASP Md. Yusof Ahmad dan Sarjan Mohd Yasin Malik yang mengaitkan Musa Hassan dengan Ah Long tidak boleh ditolak begitu sahaja,” tegas Badrul.

Beliau menambah kerajaan seharusnya menggantung tugas Musa dan pegawai polis terbabit serta-merta dan mengadakan siasatan bebas, berkecuali terhadap dakwaan itu.

Badrul, yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat, menunjukkan kepada krew TV Antara salinan akuan bersumpah ASP Hong Kin Hock.

Turut bersama di sidang media itu ialah Adun Paroi Taufek Abdul Ghani dari Pas.

Ketika membuat akuan bersumpah itu pada tahun 2007, Hong adalah seorang pegawai di Cawangan Operasi/Bantuan Teknik Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Beliau dikatakan mengesan pembabitan Musa dalam kegiatan kongsi gelap apabila diarah oleh pegawai atasan untuk mengumpul maklumat mengenai kegiatan Ah Long di Johor dan Melaka.

Menurut Hong, sindiket Ah Long berkenaan dikatakan mengguna Musa Hassan untuk melindungi mereka daripada tindakan polis.

Hong berkata Musa telah mengarahkan tindakan tata tertib diambil terhadapnya apabila beliau mula menyiasat seorang pemimpin sindiket berkenaan yang digelar Tengku.

Alasan Musa ialah Hong kononnya telah membuat rakaman risikan secara tidak sah ketika menjalankan siasatan berkenaan.

“Saya merasa tertekan kerana tindakan saya mematuhi arahan pegawai atasan saya dalam menjalankan risikan terhadap kegiatan ceti haram yang membabitkan nama Tengku, boleh menyebabkan saya dikenakan siasatan oleh Bahagian Tatatertib,” kata Hong dalam kenyataan bersumpahnya.

Badrul berkata kenyataan bersumpah Hong dan dua pegawai polis lain atas perkara sama tidak harus ditolak oleh pihak berkenaan begitu sahaja kerana Musa adalah pegawai polis tertinggi negara.

Satu siasatan bebas dan menyeluruh harus diadakan demi kredibiliti Polis diRaja Malaysia dan untuk membela semua anggota polis yang menjalankan tanggungjawab mereka tanpa mengira bulu, kata Badrul.Tiada Muqabalah Hingga Umno Patuh Perlembagaan


Tiada Muqabalah Hingga Umno Patuh Perlembagaan, Bebas Media, Pulih Kehakiman

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menegaskan PAS tidak akan mengadakan sebarang muqabalah, atau dialog, dengan Umno sehingga parti tonggak Barisan Nasional itu patuh kepada Perlembagaan, membebaskan media dari kongkongan dan memulihkan kewibawaan institusi mahkamah.


Selagi Umno terus mencabul prinsip pemisahan kuasa dan undang-undang, sebarang perbincangan adalah sia-sia, kata Hadi .

Beliau menegaskan idea kemungkinan PAS-UMNO mengadakan muqabala hanya dilontarkan sebagai perbincangan dan tidak ada sebarang ketetapan yang diambil oleh parti itu.

“Ia hanya satu perbincangan ilmiah. Sehingga hari ini kita tidak membuat sebarang keputusan,” kata beliau.

Beliau berkata sebarang rundingan dengan UMNO akan bergantung kepada kesediaan parti itu untuk “memulihkan demokrasi negara kita,” di samping memulihkan kewibawaan Suruhanjaya Pilihanraya.

“Pemisahan kuasa juga harus jelas dan media harus dibebaskan. Ini merupakan pendahuluan yang perlu dilaksanakan oleh kerajaan” Barisan Nasional, kata Hadi.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Pejabat Agung Pas Kuala Lumpur hari ini, selepas mempengerusikan mesyuarat 6 jam bersama saf pimpinan
Diapit Timbalan Presiden Nasharuddin Mat Isa dan Ketua Penerangan baru, Idris Ahmad, Abdul Hadi bertegas Umno harus akur pada tuntutan Pakatan Rakyat untuk melaksanakan reformasi keatas sistem negara, sekiranya parti itu ikhlas mahu memupuk perpaduan.

“Saya mahu melihat kerajaan membuat perubahan terlebih dahulu. kita bincang pasal pemulihan demokrasi, itu agenda yang pertama.” tambah beliau

Menyentuh permintaan pemimpin-pemimpin Pakatan supaya beliau memperjelaskan isu kerajaan perpaduan, Abdul Hadi berkata beliau akan berbuat demikian dalam perbincangan dari hati ke hati dan bebas daripada cubaan media arus tempatan untuk memutar belitkan kenyataan-kenyataannya.

Tambah Hadi, isu kerajaan perpaduan BN-Pakatan ini tidak perlu diperbesarkan kerana ia tidak dibahaskan secara menyeluruh oleh PAS, mahupun pada peringkat mesyuarat dasar Pakatan Rakyat.

Hadi berkata kepimpinan PAS yang memperolehi mandat perwakilan pada muktamar minggu lalu akan memberi tumpuan penuh memperkukuhkan saf parti disamping memperkasakan pakatan rakyat.

TAKBIR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bijan Bini Rosmah yakin MCA tak keluar BNPungutan suara hanya kaji selidik

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak yakin MCA tidak akan keluar daripada Barisan Nasional (BN) walaupun hasil pungutan suara dalam laman blog presiden parti itu, Datuk Seri Ong Tee Keat, menunjukkan sebaliknya.

Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN berkata, pungutan suara itu hanya kaji selidik untuk tujuan akademik parti berkenaan.
"Setahu saya, MCA tak ada niat untuk keluar daripada BN. Mungkin pungutan suara itu bersifat akademik tapi kedudukan MCA memang sentiasa sebagai rakan kanan dalam BN," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan majlis Konsultasi Bajet 2010 di Kementerian Kewangan di sini, semalam.

Najib berkata demikian ketika diminta mengulas pungutan suara dalam laman blog Ong, www.ongteekeat.net yang bertajuk 'Patutkah MCA meninggalkan BN'.

Dalam pungutan suara itu yang menerima maklum balas 2,592 orang (sehingga jam 3 petang semalam), sebanyak 75.8 peratus mahu MCA keluar BN manakala 24.3 peratus tidak bersetuju dengannya.

Mengenai pertemuannya dengan Menteri Besar Terengganu sebelum majlis konsulatasi itu, Najib berkata, perbincangan tidak menyentuh mengenai keadaan politik di negeri berkenaan tetapi lebih tertumpu kepada peranan Pihak Berkuasa Pelaburan Terengganu.

Menyentuh isu lain, Najib berkata, Singapura menyatakan minat mereka untuk meneruskan projek jambatan baru di antara republik berkenaan dan Malaysia.

Perdana Menteri berkata, ini dinyatakan oleh Menteri Mentornya, Lee Kuan Yew, ketika pertemuan mereka di sini, kelmarin.

"Beliau menunjukkan minat untuk bekerjasama dengan Malaysia bagi membina jambatan yang ketiga sebab ia boleh dijadikan satu kemudahan untuk membangunkan kawasan Johor sepanjang sampai ke Desaru, Mersing, Rompin, Kuantan dan Terengganu.

"Oleh itu, saya sudah minta Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) dan rakan sejawatnya untuk membincangkan perkara ini pada kadar segera dan lantik perunding untuk buat kajian kemungkinan termasuk kos yang mungkin perlu dibelanjakan bagi pembinaan jambatan ini," katanya.

Najib berkata, pembinaan jambatan baru mempunyai kaitan dengan Iskandar Malaysia dan apabila dilaksanakan nanti banyak lagi inisiatif bersama boleh dijalin dengan Singapura.

 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger