Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Wednesday, August 26, 2009

Kerajaan 1malaysia tak reti Hormati Ramadhan-MuhyiddinInilah Contoh2 Tarbiyyah yang Terbaik....


Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak menggesa semua pihak mengutamakan tarbiyyah sesuai dengan ajaran Islam. Kata-kata beliau mengulas tentang pelaksanaan penangguhan hukuman terhadap model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32.


Bab tarbiyyah tu saya sokong 100%....Tapi macam mana pula konsert kumpulan rock Michael Learns To Rock yang diluluskan oleh kerajaan di Genting Highlands di Bulan Ramadhan ini iaitu 5 September bersamaan 16 Ramadhan yang malamnya berlaku peristiwa Nuzul Quran!!!!Arak: BN mewariskan kita sistem jahiliyyah-1malaysia


Arak: BN mewariskan kita sistem jahiliyyah


isu arak di Selangor dan hukuman sebat terhadap model sambilan, Kartika memperlihatkan kepada kita satu perkara iaitu pewarisan sistem jahiliyyah lebih 50 tahun oleh BN terutamanya dari parti Melayu UMNO.

Arak bukan perkara pelik dalam masyarakat Malaysia. Bermula dari kilangnya yang besar, iklan arak di papantanda dan media massa, penajaan sesuatu acara seperti sukan bola, hidangan di hotel dan pesawat MAS, sehinggalah yang diminum di kelab malam, pusat karaoke, atau yang mudah dibeli di pasaran. Itu belum termasuk ketagihan arak dan kesan maksiat darinya seperti zina, bunuh, rogol dan lain-lain.


Semua ini adalah satu ‘pakej’ dari sistem pemerintahan sekian lama oleh BN. Justru, apabila Dato Dr Hasan Ali mengumumkan tentang sesuatu peraturan baru bagi mengatasi masalah arak di Selangor, ia bukan suatu yang mudah. Tetapi itulah tanggungjawab yang sedang dibuat olehnya, perkara yang tidak boleh dibuat oleh BN walaupun lama memerintah Selangor dengan berganti Menteri Besar.

Demikian juga kes sebat kerana minum arak berkait model sambilan, Kartika. Ini bukan isu Islam hadhari atau Islam hududi seperti yang ditulis oleh seorang pengkomentar di sebuah akhbar. Bagi saya, ia berlaku kerana Islam sebenar menurut perintah Allah dan Rasul itu belum dilaksanakan dengan sebenarnya. Maka imej itu bukan imej Islam sebenar tetapi imej cara pemerintahan BN terhadap hukum Islam.

Saya setuju dengan mantan PM, Tun Mahathir bahawa Islam mementingkan keadilan. Tetapi Tun ketika menjadi PM Malaysia selama 24 tahun, apa yang dibuat terhadap perundangan Islam? Siapakah yang cukup kuat menentang pelaksanaan hukum Islam di Terengganu dan Kelantan suatu masa dahulu? Siapakah yang mempermainkan hukum Islam dengan pelbagai perkataan yang mengejek hukum Allah ini?

Sekali lagi saya katakan bahawa saya melihat isu sebat dan hukuman dalam enakmen berkaitan arak adalah manifestasi dari pemerintahan BN yang sebenarnya masih jauh dari ruh perundangan Islam yang wajib ditegakkan sehingga jelas pada pandangan mata masyarakat tentang hebat, baik dan adilnya hukum di dalam Islam ini.

Orang Lain kena sebat, Orang lain yang berpeluh?- najib

Puji sikap Kartika, hukuman hanya kepada 'ikan bilis' - Dr Asri

KUALA LUMPUR, 26 Ogos : Kerajaan mesti melihat isu arak secara keseluruhan, tidak menghukum orang awam sahaja tetapi tauke, tokoh politik dan pemimpin yang berada di belakang kilang dan premis perniagaan arak juga mesti dikenakan tindakan.Apa yang berlaku kini, hukuman hanya dikenakan ke atas 'ikan bilis' sahaja apabila melakukan kesalahan seperti minum arak sedangkan orang-orang yang berkepentingan khususnya yang beragama Islam yang 'menjana' industri arak ini terlepas begitu sahaja.
 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger