Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Tuesday, June 23, 2009

TARBIYYAH PEMUDA CAWANGAN

Tahajjud ; penghidup dan pembunuh malam Bah. 1

Firman Allah S.W.T, “Hai orang yang berselimut (Muhammad), bangunlah (utk solat ) dimalam hari kecuali sedikit daripadanya iaitu seperduanya atau kurangilah daripada seperdua sedikit atau lebih daripada seperdua itu,” Al Muzzammil 1-3.

Ayat ini telah diturunkan pada awal kemunculan Islam, yang sekaligus mendatangkan hukum wajib bagi kaum muslimin ketika itu supaya solat malam. Mengapa? Ini kerana seperti yang sedia maklum peringkat awal kaum muslimin jumlahnya sedikit jika hendak dibandingkan dengan musyrik Quraisy. Maka persiapan mental dan peribadi serta kekuatan rohani amat penting dalam menghadapi cabaran dakwah. Andai Nabi dan para sahabat mencapai kemenangan dengan taqarub billah dan strategi yang tersusun maka kita juga adalah perlu begitu. Pertolongan itu hanya dari Allah. Maka andai kita mahu kekuatan dariNya perlulah kita mendekati dan bermunajat kepadaNya serta sentiasa berharap terhadap Nusrah-Nya seperti mana pejuang terdahulu. Hubungan yang mantap dan erat dengan Pencipta itulah yang menyebabkan mereka dekat dalam berinteraksi bersama Pencipta itu sendiri.Walaupun hukum jumhur tidak mengatakan wajib tapi apa salahnya kita mewajibkan bagi diri kita. Apatah lagi kalau ianya disuruh dan diarah oleh pimpinan maka yang sunat akan jadi wajib. Ini kerana memandangkan cabaran kita era ini amatlah berat walaupun tidak seberat yang ditanggung oleh Rasulullah S.A.W dan para sahabat tapi ianya memadai dengan tahap kita seperti akalan seekor semut dengan setitik air. Walaupun setitik air amat lah sedikit tapi amat banyak bagi seekor semut.
Kelebihan Tahajjud
Solat malam dapat membersihkan hati dan jiwa dari pelbagai kotoran, kesan dari jiwa bersih hati kan tenang. Cahaya mudah masuk dan jalan dakwah kan lebih cekap, kekuatan rohani akan bertambah. Pemikiran akan bersih daripada anasir2 yang merosakkan. Diri akan lebih dekat kepada Pencipta.
Kata Saidina Umar Al Khattab,” Sesiapa mengerjakan solat malam (tahajjud) dengan khusyuk, nescaya dianugerahkan oleh Allah sembilan perkara. Yakni lima didunia dan empat diakhirat.
Kurniaan di Dunia;

1.Jauh dari segala penyakit
2.Lahir kesan taqwa pada wajahnya
3.Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia
4.Percakapanya mengandungi hikmah ( Kebijaksanaan)

Kurniaan Di Akhirat
1.Dibangkitkan dari kubur dengan keadaan wajah berseri seri
2.Dipermudahkan hisab
3.Cepat melalui siratalmustaqim seperti kilat
4.Diserahkan surat amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.Almarhum Dr. Fathi Yakan ; Pernah diseterika hingga remuk badannya


Almarhum Dr. Fathi Yakan ; Pernah diseterika hingga remuk badannya
- Lahir pada 9 Februari 1933, di Tripoli Lubnan, mempunyai seorang isteri bernama Dr. Mona Haddad Yakan dikurniakan lima cahaya mata ( empat perempuan dan seorang lelaki )
- BA dan MA dalam bidang kejuruteraan dan PhD dalam pengajian Islam.
- Mula mempelopori gerakan islam di Lubnan sejurus selepas pulang dari menziarahi Dr. Mustaffa As Siba’ie Rahimahullahu di Syria
- Antara hasil tulisan beliau yang terkenal ialah “ Apa Ertinya Saya Menganut Agama Islam “

SEJARAH PERJUANGAN
- Pada permulaannya beliau tidak bersetuju menyertai pilihanraya dan menegakkan islam melalui pilihanraya. Kerana ia merupakan perkara baru yang tidak berlaku pada zaman Rasulullah s.a.w, namun setelah sering gagal untuk menyatakan Islam pada pemerintah beliau akhirnya akur bahawa pilihanraya adalah satu wadah penting yang dapat menguasai negara dengan islam jika menang tanpa pertumpahan darah berlaku.
- Menurut perjanjian Taif pembahagian kuasa pemerintahan di Lubnan, Presiden mestilah seorang Kristian Maronite, Perdana Menteri pula mestilah dari golongan Sunnah dan Speaker parlimen mesti dari golongan Syiah. Kepelbagaian ini menyukarkan perkembangan Islam di Lubnan. Islam sentiasa dicengkam dan dipandang serong.
- Namun dengan pengalaman beliau bersama Almarhum Dr. Mustafa As Siba’ie yang merupakan pengasas gerakan Ikhwan Muslimun telah mematangkan beliau untuk menerapkan pendekatan Ikhwan di Lubnan.
- Tulisan beliau memberikan kesedaran kepada rakyat Lubnan beragama islam untuk kembali berpegang kepada Islam.
- Tulisan dan penglibatan beliau dalam gerakan Islam dianggap mengancam kedudukan pihak berkuasa sehingga beliau dipenjara dan diseksa dengan diseterika seluruh badannya hingga remuk, ada yang berpendapat bahawa umurnya lebih muda dari tubuh badannya akibat seksaan yang menimpanya.
- Sebelum kepulangan beliau ke rahmatullah beliau masih aktif menyampaikan ceramah, pembentangan kertas kerja, forum mengenai Islam dan pelbagai program lagi.
- Beliau juga sering diundang oleh PAS untuk menghadiri Muktamar tahunan kerana hubungan rapat beliau dengan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.
- Walaupun beliau sudah uzur namun beliau masih aktif dan meneruskan program selagi beliau dijemput.

PEMUDA DARI KACA MATA BELIAU
- Para Pemuda dan Pemudi serta Remaja sentiasa menjadi sasaran beliau dalam buku buku dakwahnya, beliau beranggapan Pemuda dan Pemudi adalah aset yang amat bernilai bagi menyambung tugas yang pernah disandang oleh Rasulullah s.a.w ini kerana mereka miliki tenaga yang mengatasi golongan yang telah tua.PESANAN DR. FATHI YAKAN KEPADA PEMUDA
Apabila Islam dan Beliau sendiri menekankan supaya pemuda melaksanakan matlamatnya dalam perjuangan Islam namun bukanlah beerti tugas tersebut diserahkan kepada mana mana pemuda atau pemudi atau generasi yang tidak mempunyai ciri2 tertentu,
Tetapi terlebih dahulu dimestikan atau dituntut supaya generasi itu mempunyai sifat2 Islam dan berpegang teguh dengan prinsip2 Islam dalam berkehendakkan generasi Islam tulen.

- “ Pemuda ialah suatu tenaga yang digunakan oleh Islam untuk membangunkan dan memakmurkan alam tetapi orang lain mempergunakan mereka untuk meruntuhkan umat manusia. Sesungguhnya masyarakat manusia hari ini penuh sesak dengan pemuda dan pemudi tapi mereka ini kosong dan hanyut dan terbiar, PEMUDA YANG BERSIKAP SEPERTI KERA ADALAH PEMUDA YANG TIADA AKHLAK, PEMUDA YANG DEKAT DENGAN BINATANG ADALAH PEMUDA YANG DIJADIKAN TENTERA OLEH KUASA JAHAT DAN ZALIM YG DISUSUN OLEH PARTI PARTI KUFUR DAN SYAITAN, PEMUDA PONDAN ADALAH PEMUDA YANG TIADA KEBAIKAN KEPADA MEREKA. TETAPI KEBERKATAN DATANG BERSAMA PEMUDA YANG TINGGI CITA CITANYA, “
- Demikian pandangan tokoh tersohor ini terhadap pemuda.
- Semoga beliau bersemadi dengan tenang dan semoga Roh beliau berada bersama para syuhada dan solihin.. Al fatihah.Idea TOLOL@BAHALOL-- Najib telah DIBAKULSAMPAHKAN !!!!!!!!!!!!1) Tidak ada lagi bincang kerajaan perpaduan - Presiden PAS

Wan Nordin Wan Yaacob | Foto Wan Zahari Wan Salleh

Mon | Jun 22, 09 | 3:02:54 pm MYT

KUALA LUMPUR, 22 Jun (Hrkh) - Majlis Presiden Pakatan Rakyat hari ini menegaskan pihaknya menolak sebarang usaha membentuk kerajaan perpaduan dengan Umno.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendiri menyatakan, dalam isu Kerajaan Perpaduan, Umno telah menjalankan fitnah yang jahat dan dengan itu pihaknya bertegas tidak lagi mahu membincangkan pembentukan kerajaan tersebut.


2) People still don’t know what 1 Malaysia is

By Syed Jaymal Zahiid

KUALA LUMPUR, June 15 — It has been three months since the prime minister launched his 1 Malaysia concept and you would have thought everybody would know what it means by now.

At least the basic concept? Well, the answer is a resounding "No."

http://my-1.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/29555-people-still-dont-know-what-1-malaysia-is


3) Sultan tolak idea jambatan ketiga PM

Jun 18, 09 12:10pm

dikemaskini Sultan Johor hari ini menolak cadangan pembinaan jambatan ketiga menghubungi Johor dengan Singapura seperti saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bulan lalu.

Titah Sultan Iskandar Ibni Al-Marhum Sultan Ismail itu disampaikan oleh Tengku Mahkota Johor ketika merasmikan persidangan penggal kedua DUN Johor pagi ini, lapor Bernama.

http://www.malaysiakini.com/news/106710


sabar.. masih ada sebakul lagi idea untuk dibakul sampahkan..
nasib ko lah najib.......

 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger