Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Saturday, June 13, 2009

Pertemuan antara Presiden PAS dan menteri mentor Singapura Mr Lee Kuan Yew


Tuan Guru menyampaikan cenderamata dari PAS kepada Mr Lee Kuan Yew. Dari kiri : Dr Ahmad Samsuri, Mr Lee Kuan Yew, Dr Dzulkifli, Tuan Guru Presiden PAS, Ustaz Nasharudin dan Dato’ Mustafa Ali.Satu pertemuan dan perbincangan selama satu jam telah berlansung dalam suasana yang penuh harmoni di antara delegasi dari Parti Islam SeMalaysia (PAS) yang diketuai oleh Tuan Guru Presiden dengan rombongan Menteri Mentor Singapura telah diadakan pada 10 Jun 2009, di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Kunjungan dari PAS ini adalah di atas jemputan khas Mr Lee Kuan Yew yang ingin bertemu dengan Tuan Guru Presiden PAS.


Sepanjang perbualan di antara kedua-dua pemimpin ini, mereka telah membincangkan isu perpaduan serantau dan kesannya terhadap keharmonian dalam negara Malaysia dan Singapura. Isu-isu kepentingan ekonomi dan keperluan mempunyai sebuah kerajaan yang bersih dan adil juga dibincangkan. Tuan Guru Presiden PAS juga telah menjelaskan dengan panjang lebar kepada Mr Lee Kuan Yew mengenai pandangan Islam terhadap krisis keharmonian yang sedang melanda negara-negara di rantau ini dan bagaimana Islam mengiktiraf kepelbagaian kaum, budaya dan agama dalam sesebuah negara termasuklah Malaysia ini. Seterusnya Tuan Guru menjelaskan bahawa PAS yang telah menjadi kerajaan di Kelantan dan Terengganu telah menunjukkan sikap toleransi dan keadilan universal Islam terhadap masyarakat pelbagai agama dan keturunan. Mr Lee Kuan Yew juga menerangkan bagaimana Singapura dibangunkan dan keharmoniannya dijaga hingga ke hari ini. Dalam pertemuan ini juga, Mr Lee Kuan Yew melahirkan harapannya agar pertemuan dan perbincangan lanjut antara PAS dan pimpinan negara Singapura yang mampu mewujudkan suasana saling faham memahami haruslah diteruskan. Beliau juga bertanyakan bentuk kerajaan dan sikap PAS terhadap Singapura sekiranya PAS berjaya memerintah di peringkat persekutuan bersama dengan Pakatan Rakyat.


Antara yang turut serta dari pihak kerajaan Singapura dalam pertemuan itu ialah Dr Ng Eng Hen (Menteri Pendidikan Singapura), Mr Tharman Shanmugaratnam (Menteri Pertahanan Kedua), RADM Lui Tuck Yew (Pemangku Menteri Penerangan, Komunikasi dan Seni), MASAGOS Zulkifli BMM (Setiausaha Parlimen Kanan : Kementerian Pendidikan dan Dalam Negeri), dan Duta Singapura ke Malaysia iaitu Mr T Jasudasen.


Selain dari Tuan Guru Presiden, turut serta dalam pertemuan itu dari pihak PAS ialah YB Ustaz Nasharudin Mat Isa (Timbalan Presiden PAS), Dato Mustafa Ali (Pengerusi Harakah), YB Dr Dzulkifli Ahmad (MP Kuala Selangor) dan Dr Ahmad Samsuri Mokhtar (Setiausaha Politik Presiden PAS)

ADUN P.Pinang Rela Lepaskan Jawatan


ADUN P.Pinang Rela Lepaskan Jawatan Jika Tuduhan Rasuah Dibukti tapi Ali rostam tidak.Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jawi, Tan Beng Huat telah mengemukakan surat peletakan jawatan tidak bertarikh kepada Setiausaha Agung Parti Lim Guan Eng atas arahan DAP Negeri.


Pengerusi DAP Negeri Chow Kon Yeow berkata Guan Eng meminta surat berkenaan daripada Tan bagi menunjukkan kerajaan negeri mengamalkan konsep Keupayaan, Ketelusan dan Akauntabiliti (CAT).

"Kami memohon surat peletakan jawatan tidak bertarikh itu bagi membuktikan bahawa kami adalah telus dan Tan juga telah mengemukakan surat itu kepada parti," Katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat DAP Negeri di sini hari ini.

Semalam, Ketua Bahagaian DAP Nibong Tebal, Teh Hock Yong, menuduh Tan melakukan penyelewengan berhubung penajaan RM2,000 untuk sebuah pertubuhan amal tempatan.

Bagaimanapun, Tan menafikan dakwaan berkenaan meminta parti menyiasat perkara itu secara saksama bagi membersihkan namanya.

"Saya berbesar hati untuk mengemukakan surat peletakan jawatan tidak bertarikh kepada kepimpinan parti kerana parti mempunyai hak untuk bertindak terhadap rasuah," katanya.

Guan Eng berkata beliau telah mengarahkan Pegawai Kewangan Negeri, Farizan Darus, untuk menyiasat perkara itu dan tindakan tegas akan diambil jika ada sebarang salah laku.

Tan didakwa telah menuntut RM2,000 daripada Pejabat Daerah untuk set televisyen dan pemain cakera padat yang hanya bernilai RM450. Beliau menafikan segala tuduan itu sebagai tidak berasas.

renung2kan lah....

SPRM Tahan Pemimpin UMNO Terengganu ?


Siasatan kes rasuah dua Datuk diserah kepada pendakwaan.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengesahkan siasatan berhubung isu rasuah pembinaan projek Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) membabitkan dua lelaki bergelar Datuk telah siap dan diserahkan kepada Bahagian Pendakwaan.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mohd. Syukri Abdull memberitahu, pihaknya berpuas hati dengan keseluruhan hasil siasatan itu dan telah merakamkan keterangan kedua-dua lelaki yang berusia lingkungan 50-an ituMenurutnya, SPRM turut mengambil dokumen berkaitan projek pembinaan lebuh raya berkenaan membabitkan kedua-dua mereka.

"Kami telah menyerahkan kertas siasatan kepada pihak pendakwaan SPRM untuk tindakan lanjut," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Difahamkan, kedua-dua lelaki terbabit ditahan ketika datang ke pejabat SPRM Shah Alam untuk memberi keterangan kira-kira pukul 11 pagi semalam.

Bagaimanapun, kedua-duanya telah dibebaskan dengan jaminan SPRM berjumlah RM20,000 setiap seorang.

Turut difahamkan, siasatan mengenai penyelewengan projek tersebut telah dijalankan selepas media pada Ogos 2004 membuat pendedahan mengenai keretakan MRR2 yang tidak selamat digunakan.

Sementara itu, Ketua Unit Pendakwaan SPRM, Datuk Abdul Razak Musa ketika dihubungi berkata, pihaknya sedang meneliti kertas siasatan terbabit sebelum sebarang keputusan diambil.

Dalam pada itu, salah seorang daripada Datuk yang dikaitkan dengan kes tersebut, enggan mengulas ketika dihubungi Utusan Malaysia malam ini.


BPR buka semula fail MRR2 - Selamatkan Pak Rosli, bagaimana Roslan?

KUALA TERENGGANU - Dua ahli politik dikalangan pemimpin UMNO dilaporkan berasal dari Pantai Timur ditahan SPRM Selangor dipercayai kerana meminta wang suapan sebanyak RM3 juta.

Adalah dipercayai ia berkait rapat dengan kes yang pernah dipaparkan oleh Buletin Online, 7 Ogos tahun lalu.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) akan membuka semula siasatan berhubung rasuah dan penyelewengan dalam projek Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) yang dimulakan pada 2004.

BPR akan melihat semula kertas siasatan yang sudah dibuka sebelum ini dan akan mengambil tindakan susulan berhubung kejadian keretakan terbaru pada tiang jejambat MRR2.

Antara tindakan yang akan diambil BPR adalah memanggil kontraktor yang terbabit dalam pembinaan Pakej II MRR2 berharga RM238 juta itu. Jejambat enam lorong berhampiran Stesen Komuter Kepong sejauh 1.7 kilometer yang mula dibuka pada 1999.

Ahad lalu (3 Ogos) MRR2 ditutup kepada semua kenderaan apabila satu daripada tiang yang pernah dibaiki sebelum ini dikesan retak semula. Penutupan itu adalah kali ketiga dalam tempoh empat tahun, kali pertama pada Ogos 2004 dan kali kedua pada Februari 2006.

Tiang yang mengalami keretakan itu adalah termasuk dalam laluan yang dibina oleh Konsortium Bumi Hiway, SUKMIM Sdn Bhd dan Konsortium Kontraktor Melayu Sdn Bhd melalui kontrek Pakej II MRR2 berharga RM238 juta.

Berikutan keretakan kali pertama pada 2004, Unit Kejuruteraan BPR menjalankan siasatan untuk mengesan kemungkinan wujud penyelewengan dalam pembinaan projek berkenaan.

Manakala siasatan pakar perunding British, Halcrow Consultants Ltd (Halcrow), yang dilantik kerajaan bagi mengkaji punca kerosakan tiang tersebut mendapati ia berlaku akibat kecuaian pemasangan cerucuk dan tetulang besi yang tidak mengikut spesifikasi dan reka bentuk.

Sehubungan dengan itu Buletin Online telah menerima satu salinan surat seorang individu yang bernama Kamaruzzaman Ishak, bertarikh 15 Jun lalu yang ditujukan kepada Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan.

Dalam surat tersebut Kamaruzzaman yang beralamat di Sura Gate, Dungun, telah membuat permohonan kepada Ahmad Said Hamdan supaya membuat pendedahan umum, status siasatan BPR terhadap tuduhan-tuduhan rasuah yang didakwa dilakukan oleh Dato’ Rosli Mat Hassan (Pak Rosli).

Pak Rosli adalah Ketua UMNO Bahagian Dungun yang juga bekas Ahli Parlimen Dungun dan kini baru dilantik oleh Pengerusi UMNO Terengganu, Dato’ Ahmad Said (Mad Said) sebagai Setiausaha Perhubungan UMNO Terengganu.

Surat tersebut juga menyenaraikan beberapa kes dimana Pak Rosli dikatakan telah disiasat oleh pihak BPR.

Kes-kes tersebut sebagaimana dalam surat itu adalah Projek Pembinaan Lebuhraya MRR 2 di Kuala Lumpur, Projek Pembinaan Sekolah Menengah Serating di Marang (RM 15 juta) (yang terbengkalai) dan Projek Tangki Air Simpanan (Terbengkalai) di Cherul, Kemaman (RM 10 juta).

Sebelum ini, pada 22 November 2007, Pengarah BPR negeri Terengganu, Sharuddin Sapian pernah mengesahkan bahawa seorang ahli politik terkenal Terengganu adalah antara 70 orang yang telah disiasat oleh BPR sejak awal 2007.

Namun Shaharudin enggan mengulas lanjut dan hanya mengatakan, identiti serta maklumat berhubung ahli politik itu hanya boleh didedah apabila kertas siasatan mengenainya siap.

Tidak berapa lama kemudian kedengaran khabar angin yang tersebar mengatakan Pak Rosli telah disiasat BPR berhubung dengan penyelewengan dalam projek MRR2.

Berita tersebut tidak diambil peduli dan berlalu begitu sahaja kerana tidak ada siapa yang menduga Pak Rosli terlibat dengan pembinaan MRR2.

Malah ada yang terkejut apabila ditanya berkenaan Pak Rosli disiasat BPR kerana Pak Rosli tidak dikenali sebagai seorang kontraktor.

Sekiranya dikaitkan perkara tersebut dengan Bendahari UMNO yang baru, Dato’ Roslan Awang Chik, barulah munasabah, kerana beliau ada cukup dikenali sebagai Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM).

Sebelum ini Pak Rosli hanya terkenal sebagai jaguh dangdut kerana isu berkaitan beliau suka berdangdut pernah menjadi popular suatu masa dulu.

Apabila isu MRR2 kembali ‘menggegar’ awal minggu ini, ingatan kepada dakwaan Pak Rosli disiasat BPR tersebut kembali semula.

Setelah Buletin Online mendapat salinan surat Kamaruzzaman, carian dibuat bagi mendapatkan maklumat lanjut.

Sebuah keratan akhbar tahun 2000 dari rekod JKR dan Berita Harian 26 Oktober 1998 yang telah merakamkan beberapa kenyataan Pak Rosli, menjadi kunci yang mengaitkan Pak Rosli dengan siasatan BPR.

Pak Rosli ketika itu adalah Setiausaha Agung PKMM.


Jadi apa kaitannya ?


Konsortium Kontraktor Melayu Sdn Bhd dan SUKMIM adalah dua daripada tiga kontraktor yang dilantik kerajaan bagi melaksanakan Pakej II MRR2.

Konsortium Kontraktor Melayu Sdn Bhd (KKM) adalah syarikat yang ditubuhkan dibawah PKMM, manakala SUKMIM Sdn Bhd (SUKMIM) pula sebuah syarikat gabungan diantara PKMM dan Persatuan Kontraktor India Malaysia (PKIM).

Maknanya sewaktu pembinaan Pakej II MRR2 sedang dilaksanakan oleh kedua-dua KKM dan SUKMIM, Pak Rosli adalah Setiausaha Agung PKMM yang berkuasa keatas kedua-dua syarikat tersebut.

Bukan sedikit dakwaan penyelewengan yang dikatakan telah dilakukan oleh Pak Rosli, nilainya sebanyak RM 500,000.

Sebagaimana hasil siasatan unit kejuruteraan BPR pada tahun 2004 yang tidak menolak kemungkinan berlaku penyelewengan dalam pembinaan projek berkenaan, khususnya menyebabkan keretakan pada tiang MRR2.

Begitu juga hasil siasatan pakar perunding British, Halcrow Consultants Ltd (Halcrow), mendapati ia berlaku akibat kecuaian pemasangan cerucuk dan tetulang besi yang tidak mengikut spesifikasi dan reka bentuk.


Bolehkah Pak Rosli terlepas dari pendakwaan?

Bagaimana pula kedudukan Bendahari UMNO Terengganu, Dato’ Roslan Awang Chik, yang baru dilantik oleh Mad Said?

Roslan adalah Pengerusi PKMM pada waktu pembinaan Pakej II MRR2 dulu, dan masih menjadi Pengerusi PKMM sehingga hari ini !SPR siasat surat Adun letak jawatan

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) boleh menyiasat tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jawi, Tan Beng Huat dari DAP yang menulis surat meletak jawatan tidak bertarikh selepas didakwa melakukan penyelewengan tuntutan berlebihan.
Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata walaupun ia urusan dalaman parti, siasatan itu untuk menentukan sama ada surat itu dibuat secara paksaan atau sukarela bagi mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) berkenaan.

Kes ini tidak sama seperti yang berlaku kepada tiga Adun di Perak. Kes ini (Tan) unik kerana Adun berkenaan seperti memang sudah bersedia untuk mengosongkan kerusi itu. Ia seperti seseorang yang menanda tangan sekeping cek tetapi tidak menulis berapa jum-lahnya akibat diperas ugut,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Tan yang dikaitkan dengan dakwaan penyelewengan tuntutan berlebihan menyerahkan surat meletak jawatan tidak bertarikh kepada Setiausaha Agung parti itu, Lim Guan Eng, kelmarin.

Surat itu hanya berkuat kuasa jika siasatan yang sedang dilakukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati beliau bersalah.

Surat itu yang mengandungi pengakuan Tan akan meletak jawatan jika didapati bersalah atas dakwaan membuat tuntutan lebih, dialamatkan kepada Speaker DUN Pulau Pinang.

Dalam kes di Perak, dua Adun yang pada awalnya dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) mendakwa surat peletakan jawatan mereka ditanda tangan pada 8 Mac tahun lalu kerana Pakatan Rakyat bimbang mereka akan keluar parti.

Surat yang ditanda tangan lebih awal itu digunakan untuk mengugut Adun berkenaan supaya tidak melompat parti dan jika meneruskan hasrat itu, mereka akan diisytihar meletak jawatan sebagai Adun.

Abdul Aziz berkata, SPR tetap bersedia mengadakan pilihan raya kecil kawasan itu jika Speaker DUN Pulau Pinang menyerahkan surat peletakan jawatan Tan itu kepada pihaknya.

“Jika berlaku kekosongan kerusi selepas Speaker menyerahkan surat mengumumkan kekosongan itu kepada kami, memang SPR perlu mengadakan pilihan raya kecil di kawasan itu,” katanya.
Manek urai bakal tiba..Jawi Pula Menanti.. pemimpin korupsi harus dipecat.PRK wajib diadakan-Bijan

Mohamad Hasan nafi beri kelab SPRM RM20,000

SEREMBAN: Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan, menafikan dakwaan memberi sumbangan RM20,000 kepada Kelab Sukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri bagi menampung perbelanjaan kakitangannya menyertai kejohanan sukan di Shah Alam, Selangor, bermula kelmarin.


Beliau bagaimanapun menegaskan, jumlah sumbangan yang diberikan sekadar RM5,000 dan bukan RM20,000 seperti didakwa parti pembangkang, malah menyifatkan pemberian itu bukan satu kesalahan.

Lebih baik mereka meminta dari kerajaan negeri berbanding meminta derma daripada syarikat swasta atau badan lain. Ini akan menimbulkan lebih banyak konflik kepentingan.

“Lagipun, kerajaan negeri sentiasa membantu dan memberi sumbangan kepada mana-mana pihak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak) negeri di Wisma Negeri, di sini semalam.

Beliau mengulas desakan parti pembangkang yang meminta Ibu Pejabat SPRM menyiasat mengenai dakwaan Pengarah SPRM negeri menerima sumbangan RM20,000 daripada Menteri Besar bagi menampung perbelanjaan menghantar kakitangan untuk menyertai pertandingan sukan di Shah Alam.

Ahli Majlis Tertinggi Keadilan, Badrul Hisham Shaharin, berkata tindakan itu jelas melanggar etika pegawai SPRM yang tidak boleh memohon, menyumbang dan menerima sumbangan daripada sesiapa hingga menyebabkan berlaku pertembungan konflik kepentingan.


sumber:berita hairan
 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger