Coretan Perjuangan

Khabar Dari Pimpinan

Wednesday, August 19, 2009

Pecah Amanah - tutup Mata dalam UMNO......


Bolehkah orang pecah amanah menjadi wakil rakyat?

Dalam kalangan Umno, Setiausaha Bahagian Permatang Pauh itu masih dikenali sebagai pengamal undang-Undang atau peguam. Ia ditegaskan oleh mediapro Umno dengan tajuk hebat, "Peguam syarie lawan ahli perniagaan" untuk membayangkan status calon BN itu.


PAS dan Pakatan Rakyat mempersoalkan sebab musabab mengapa calon taruhan Timbalan Presiden Umno Dato' Seri Muhyiddin Yassin itu tidak meletakkan kerjaya 'Peguam' dalam borang penamaan calonnya kelmarin.

Rohaizat mengakui bahawa beliau adalah ahli peniagaan; sama seperti calon Pakatan Rakyat dari PAS Mohd Salleh Man.

Dikatakan persoalan itu ada kaitannya dengan pengumuman yang dibuat Presiden Majlis Peguam Negara Ragunath Kasavan, Rohaizat ditarik balik (struck off) status peguam berdasarkan Bahagian 103D Akta Guaman 1976 atas kes penyelewengan wang.

Rohaizat mesti menjelaskan segala kesangsian dalam kalangan pengundi Dun Permatang Pasir sekarang.

"Isunya jelas...Majlis Peguam membatalkan lesen beliau (Rohaizat) atas isu-isu berkaitan peribadi seperti pecah amanah RM161 ribu wang Koperasi Pekebun Kecil tahun lalu."

Bagaimana seorang yang sah pecah amanah boleh menguruskan amanah rakyat di Permatang Pasir kelak.

----------------------------------------------------------------------------------------------

perjuangan umno berlandaskan Alquran dan hadith?

hahahahahaha....

1malaysia + Islam hadhari....Duit TOTO bleh kasik derma....

majlis fatwa..?jabatan Agama Islam?mufti Harussani? amacam?Ku Li Kecewa, Umno dah kehabisan Calon - 1Malaysia


habis..habis.... rakyat dibiarkan dulu....duit semua aku capai-1malaysia

PERMATANG PASIR, 19 Ogos - Tengku Razaleigh hari ini menyatakan kekecewaan beliau terhadap pemilihan Rohaizat sebagai calon BN di Permatang Pasir. Kekecewaan tersebut dinyatakan melalui artikel terbaru di laman blog peribadinya http://razaleigh.com/."Kita juga berkata calon tersebut mewakili kita. Saya rasa sedih kerana terpaksa menyebut perkara yang sudah nyata itu," tulisnya yang senang di sapa panggilan Ku Li itu.


Rohaizat Othman dibatalkan lesen guamannya kerana di kaitkan dengan kes pecah amanah wang anak guamannya.


Pada 7 mac 2008 majlis peguam telah pun membatalkan lesen peguam Rohaizat dan rayuan beliau ke Mahkamah Tinggi juga telah ditolak pada 12 Ogos yang lepas.


Dalam tulisannya itu, toko veteran Umno itu mempersoalkan adakah UMNO kekurangan calon sehingga terpaksa meletakkan calon yang mempunyai masalah seperti itu.


"Apakah salahlaku kewangan seumpama itu sudah menjadi perkara biasa sehingga tidak lagi menjadi faktor dalam memilih calon yang sesuai?


"Pemimpin parti yang memilih dan menyaring calon-calon mesti sudah tahu kecacatan itu tetapi menganggap salahlaku kewangan itu sebagai satu perkara yang remeh," tambah yang juga ahli parlimen Gua Musang.


Mengulas lanjut, beliau menyatakan jujur adalah syarat yang paling minimum dan sepatutnya Rohaizat tidak boleh di pilih sekiranya dipertimbangkan syarat ini.


"Calon yang hendak kita pilih bertanding dalam pilihanraya mesti mempunyai rekod yan bersih kerana kita meminta rakyat meletakkan keyakinan mereka kepadanya sebagai pemimpin mereka.


"Dan kerajaan yang demokratik akan runtuh tanpa mendapat keyakinan rakyat," tulisannya lagi.


Jelas Ku Li, beliau menganggap UMNO menonjolkan kod moral yang berbeza dengan orang lain apabila memilih Rohaizat yang nyata mempunyai masalah peribadi.


Peta UPU Permatang Pasir
Khas buat sahabat sahabat seperjuangan... Moh kita ke medan peperangan... TAKBIR!!!!!!semoga ALLAH swt merahmati setiap langkah perjuangan.


 
|  Pemuda Pas Cawangan Ketengah jaya. Blogger Template By Lawnydesignz Powered by Blogger